fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Muista lannoitusetumme! 10 % alennus metsälannoituksesta yli 300 m3 kesäkorjuukelpoisen harvennuspuukaupan yhteydessä. Kysy lisää metsäasiantuntijaltasi! keyboard_arrow_right
29.5.2023

Stora Enson, Tornatorin ja WWF:n yhteistyö pienvesien ennallistamiseksi jatkuu nyt jo toista kesää, ja suunnitteilla on useita talkoita, joissa ennallistetaan virtavesiuomia ja rakennetaan kaloille kutusoraikkoja.

Stora Enson ja Tornatorin henkilökunnasta sekä WWF:n asiantuntijoista koostuva talkoojoukko suuntaa 1.–2.6. Metsäpurojen puolesta -talkoisiin Palosenjoelle. Kuopion Kallaveteen laskeva Palosenjoki on yksi maakunnan arvokkaimpia pienvesiä. Sen osittainen luonnontilaisuus, suuri pudotuskorkeus ja lukuisat koskialueet tarjoavat jo nyt erinomaisen elinympäristön virtavesilajeille. 

”Luonnontilaisesti vapaina solisevat virtavedet lajistoineen ovat uhanalaistuneet voimakkaasti. Siksi tarvitsemmekin tällaista konkreettista yhteistyötä ja toimia uhanalaisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden eteen”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Manu Vihtonen.

Perattuja metsäpuroja voidaan kunnostaa kivi- ja puumateriaalein. Palosenjoella talkoolaiset pääsevät muun muassa rakentamaan taimenen kutu- ja pienpoikasalueita.

Kunnostettava osuus Palosenjoesta sijaitsee Tornatorin omistamilla mailla suojelualueen sisällä. Tornator on Suomen suurin yksityinen metsänomistaja, ja yhteistyössä kartoitetaan sen omistamilta alueilta ennallistamiseen soveltuvia kohteita.

”Ratkaisuja Palosenjoen kunnostamiseksi on haettu pitkään. Olen iloinen, että WWF:n ja Stora Enson kanssa pääsemme lopulta alkuun käytännön kunnostustöissä. Valitsemalla Palosenjoen kunnostuskohteeksi haluamme konkreettisten parannustöiden lisäksi viestiä poikkeuksellisen hienosta kohteesta sekä selvittää isomman mittakaavan kunnostustöiden mahdollisuutta”, summaa Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen.

Viime vuonna Stora Enson, Tornatorin ja WWF:n työntekijät rakensivat 12 kutusoraikkoa uhanalaiselle taimenelle, kunnostivat virtavesiuomia 400 metrin matkalta ja urakoivat yhden tierummun esteettömäksi.

Tämän vuoden kesän ja syksyn talkoissa päästään myös kunnostamaan yhdessä useita kohteita Itä-Suomessa ja Pohjois-Savossa.   

”Kunnostustöiden myötä Stora Enson osaaminen kasvaa, ja voimme kehittää virtavesiluonnon tilan parantamista entistä paremmin. Metsäpurojen puolesta -yhteistyöhankkeessa kolmen toimijan yhteistyön tuloksena metsäluonto ja virtaavat vedet ovat jatkossa entistä rikkaampi elinympäristö, sanoo yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Stora Enson Suomen puunhankinnasta.

Kolmen organisaation Metsäpurojen puolesta -yhteistyö alkoi toukokuussa 2022 ja jatkuu vuoden 2024 loppuun. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa suomalaisen luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla pääasiassa metsässä sijaitsevia pienvesiä. Vapaana virtaavista vesistä ovat riippuvaisia muun muassa vaelluskalat, vesihyönteiset, vesisammaleet, jokiravut ja simpukat. Virtavesien paremmasta tilasta hyötyvät myös virtavesiä reunustavat metsälajit eliöstöineen.

Lähde: WWF:n mediatiedote 29.5.2023

Stora Enson puunhankinnassa yli 60 kesätyöpaikkaa
Lue kirjoitus
Kesä Stora Enso Metsällä – Markkinoinnin ja viestinnän harjoittelijoiden kesä tulee päätökseen
Lue kirjoitus
Yli puolet puukaupoista hoituu jo täysin digitaalisesti
Lue kirjoitus