fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Sovi puukaupat 15.4.-31.5.2024 välisenä aikana ja saat 1 000 €:n edun metsänhoitopalveluihin. Tutustu kampanjaan ja tee kevään paras puukauppadiili! keyboard_arrow_right

Jokainen metsän sukupolvenvaihdos on yksilöllinen ja henkilökohtainen. Silti sukupolvenvaihdoksessa käsitellään aina läpi samat neljä teemaa, joihin etsitään näkemykset yhdessä sekä luopuvan että jatkavan metsänomistajan kanssa.

Ensiksi on hyvä selvittää, millaisia asioita sukupolvenvaihdosta suunnitteleva perhe haluaa. Mitä metsistään luopuva toivoo, onko jälkipolvella kiinnostusta metsäasioihin ja liittyykö metsän sukupolvenvaihdokseen mahdollisesti myös muita omaisuusjärjestelyitä. Useimmiten selkeät tavoitteet ja jatkaja löytyvät, mutta joskus perheen keskusteluissa päädytään siihen, että luopuja tekee esimerkiksi kaupat ulkopuolisen ostajan kanssa.

Sitten keskustellaan talousasioista. Tutkitaan metsän tämänhetkinen tilanne, miten sitä on hoidettu ja minkä arvoinen se on. Mahdollisesti samalla päivitetään metsäsuunnitelmaa ja pohditaan tulevaisuuden toimenpiteitä, joilla huolehditaan metsän kasvusta.

Asiakkaita askarruttavat usein omistusjärjestelyjen aiheuttamat verot. Selvitämme verotuksen suuntaviivat ja käymme eri vaihtoehdot läpi. Pelkästään verotuksen ehdoilla sukupolvenvaihdosta ei kuitenkaan kannata viitoittaa.

Samalla pohditaan, miten hankintamenot tai verot rahoitetaan. Toisinaan jatkajalla ei ole mahdollisuutta ostaa tai ottaa metsäomaisuutta vastaan heti. Sitten mietitään mahdollisuuksia, joilla sukupolvenvaihdos voitaisiin toteuttaa myöhemmin.

Tunteilla on iso rooli sukupolvenvaihdoksissa. Metsään ja tilaan voi liittyä kymmenien, jopa satojen vuosien sukutarina, joka seuraa uutta metsänomistajaa. Tunteet usein kertovat, että metsä on ollut lähellä omistajansa sydäntä. Tunteisiin ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa asiantuntija on taka-alalla, sillä niihin ei voi sanoa, onko jokin oikein tai väärin.

Kun tavoitteet ovat selvät, talousasiat mietittynä ja kaikilla asianomaisilla on hyvä mieli asian etenemisen suhteen, päästään paperitöihin ja tekemään viranomaisilmoitukset. Asiantuntija tekee tarvittavat asiakirjat allekirjoitusta vaille valmiiksi.

Entä luovutuksen jälkeen? Mistä tuore metsänomistaja saa tietoa omaisuutensa hoitamiseen? Sukupolvenvaihdosasiantuntija osaa neuvoa tarvittaessa metsäammattilaisen luokse. Toisaalta luopuva metsänomistaja voi olla metsänhoidon konkari, joka jakaa tietoa jatkajalle metsätilan erityispiirteistä, tehdyistä hoitotöistä ja aiemmista tavoitteistaan metsienkäsittelyssä.

Siitä tuoreen metsänomistajan tarina alkaa. Jotkut haluavat hoitaa metsiään itse, toiset luottavat enemmän ammattilaisten apuun. Pääasia, että metsästä huolehditaan.

Kysymyksiä ja vastauksia metsälannoituksesta
Lue kirjoitus
Kahdeksan metsätermiä tutuksi
Lue kirjoitus
Tunnetko jo maanmuokkaus-menetelmät?
Lue kirjoitus