fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä Metka korvaa entisen Kemeran eli Kestävän metsätalouden rahoituslain metsänomistajien tekemien ja teettämien metsänhoitotöiden rahoituksessa. 

Uuden kannustejärjestelmän johtoajatus on Stora Enson metsänhoitoasiantuntija Petteri Heikkisen mielestä selvä: se kannustaa kasvattamaan terveitä ja hiiltä sitovia talousmetsiä. Samalla ne tuottavat tuloja metsänomistajille ja rahavirtoja kansantalouteen.  

”Metka kannustaa hoitamaan taimikoita aikaisempaa varhaisemmassa vaiheessa. Taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki on 200 euroa hehtaarilta, kun hoidon yhteydessä ei korjata pienpuuta energiaksi. Tuki voi kattaa melkein puolet tavanomaisen taimikonhoidon kustannuksista, ja varhaisperkauksen kustannuksista ylikin. Tuki on 300 euroa hehtaarilta niiltä kuvioilta, joilta kerätään pienpuuta.” 

Uutta on sekin, että taimikon ja nuoren metsän hoito ei vaadi erillistä tukihakemusta ennen töiden aloittamista. Riittää, kun jättää toteutusilmoituksen ja tukihakemuksen samalla kertaa metsäkeskukselle kahden kuukauden sisällä siitä, kun työt on saatettu loppuun. 

Metka-tukien haku alkoi maaliskuun alussa 2024. Ota yhteyttä metsänhoitotarpeistasi Stora Enson metsäasiantuntijaan! 

Tuen piiriin pääsee aikaisempaa pienemmillä työkokonaisuuksilla. Minimissään hehtaarin kokoinen kohde voi koostua useista eri taimikkokuvioista. Kohteen tukikelpoisuus määritellään nyt puuston keskipituuden mukaan: raja kulkee havupuilla 12:ssa ja lehtipuilla 15 metrissä.  

”Merkittävää on myös muutos taimikon hoitovelvoitteen kestossa”, sanoo Heikkinen. ”Tuen myöntämisen ehtona on, että työt on tehty metsänhoitosuositusten mukaisesti, eikä alueella tarvitse tehdä viiteen vuoteen samanlaisia hoitotöitä. Nuoren metsän hoitoon voi hakea tukea uudelleen aikaisintaan viiden vuoden kuluttua taimikon varhaisperkauksesta.” 

Metka-tuki kattaa suuren osan taimikonperkauksen työkustannuksista. Maanomistajan omalle kontolle jäävä verovähennyskelpoinen osuus kustannuksista pysyy kohtuullisena, kun tulevat tuotot turvaava perkaus tehdään ajoissa.  

Metsäsuunnitelma on hyvä lähtökohta 

Tuen saantiin eikä sen suuruuteen vaikuta, onko työn tehnyt itse metsänomistaja vaiko metsäalan ammattilainen. Hankkeen minimikoon pieneneminen yhteen hehtaariin voikin kannustaa monia hankkimaan raivaussahan ja opettelemaan sen käyttäjäksi. Heikkinen kehottaa miettimään, kumpi tapa on järkevämpää ajankäytön ja työn tuottavuuden kannalta. Pääasia on, että tarpeelliset hoitotyöt tulevat tehdyiksi, ja työn jälki täyttää sekä laadulliset että sertifiointien kriteerit.  

Taimikonhoidon teettäminen ammattilaisilla on tehty yhtiön asiakkaille mahdollisimman helpoksi. Kaiken keskiössä on ajan tasalla oleva eMetsä-metsäsuunnitelma.  

Kartoitetaan metsäsi hoitokohteet

Saat meiltä ilmaisen suunnitelman ja tarjouksen metsänhoitotöistä.

Ota yhteyttä metsäasiantuntijaan
keyboard_arrow_right

”Suunnitelman taimikkokuvioilla on päätöksenteon pohjana seuraavalle hoitotoimenpiteelle ehdotettu vuosi. Kaikki meillä toteutetut metsänhoitotyöt päivittyvät myös kuviotietoihin, eli suunnitelma pysyy ajan tasalla.” 

Stora Enson metsäasiantuntija sopii metsänomistajan kanssa tehtävistä töistä ja käy tarvittaessa maastossa selvittämässä kohteiden tukikelpoisuudet. Kun työ on tehty, Stora Enso hakee kohteelle Metka-tuet ja tilittää ne edelleen metsänomistajan tilille. Maksamista ja veromuistiinpanoihin liittämistä varten metsänomistaja saa laskun tehdystä työstä. Mikäli asiakkaalla on käytössään ilmainen eMetsä-palvelu, kulu kirjautuu verokirjanpitoon automaattisesti. Vain saadut tuet täytyy lisätä itse kirjanpitoon. 

Tukea voidaan myöntää myös yksittäiselle tilalle tien perusparannukseen, kun aikaisemmin on edellytetty yhteishanketta. 

Ravinnepuutokset näkee omin silmin 

Niiden metsänomistajien, joiden metsistä löytyy merkkejä maaperän ravinnepuutoksista tai epätasapainosta, kannattaa olla vielä ennen toukokuun loppua yhteydessä omaan metsäasiantuntijaansa. Silloin ehtii saada palstalleen tarvittavan boorilannoituksen tai turvemaan tuhkalannoituksen helikopterilla vielä tänä vuonna. Ensi talvelle ehtii saada maasta käsin tapahtuvan tuhkalannoituksen, jos sen tilaa tammikuun 2025 loppuun mennessä. 

”Boorilannoituksessa hehtaarikohtainen tuki on 155 euroa ja tuhkalannoituksessa 270 euroa. Nuo summat kattavat ison osan työkuluista. Tukea saa vähintään kahden hehtaarin kokoiselle kohteelle, jolla on tehty tarpeelliset hoitotyöt, jolla ei ole merkittäviä hakkuutarpeita ja jonka vesitalous on kunnossa. Kasvatuskelpoista puustoa pitää olla vähintään 70 kuutiota hehtaarilla. Tukea saa myös, jos kysymyksessä on kasvatuskelpoinen, yli 0,7 metrin pituinen ja varhaishoidettu taimikko.” 

Lannoituskohteet kannattaa koota järkevän kokoisiksi kokonaisuuksiksi. Tuhkan maalevityksessä se tarkoittaa vähintään viiden, ja lentolevityksessä vähintään seitsemän hehtaarin kokoisia työmaita. 

Lannoituskohteista kannattaa koota järkevän kokoisia kokonaisuuksia. Tuhkan maalevityksessä se tarkoittaa vähintään viiden, ja lentolevityksessä vähintään seitsemän hehtaarin kokoisia työmaita. Tätä pienemmillä lannoituskohteilla kannattaa tehdä yhteistyötä naapuritilojen kanssa. 

Tilaa metsäuutiset sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla metsäasioissa!

Täytä lomake ja saat säännöllisesti tuoreimmat metsäaiheet, tarjoukset ja tapahtumakutsut maksutta sähköpostiisi. Halutessasi voit perua uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Metka-tukea saa näihin työlajeihin

  • Taimikon ja nuoren metsän hoitoon 
  • Terveyslannoitukseen 
  • Metsätalouden käytössä olevien yksityisteiden perusparannukseen ja uusien metsäteiden rakentamiseen 
  • Suometsien hoitoon 
  • Kulotukseen 
  • Luonnonhoitoon ja ympäristötukeen 

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 1/2024 >>

Teksti: Martti Linna   
Kuvat: Petri Blomqvist, ForestVital ja Stora Enso 

Tunnetko jo maanmuokkaus-menetelmät?
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Kirje metsätilan kuolinpesälle
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus