fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Kysymys

Meillä oli yhtymä kolmen sisaren ja isän kanssa ja isäni kuoli 3 kuukautta sitten. Nyt perunkirjat on tehty ja omistamme yhdessä kesämökin, metsätilan ja kotitalon, jossa äitimme edelleen asuu.

Haluaisimme jakaa ja purkaa yhtymän, mutta yksi sisaristani kieltäytyy. Yksi sisareni haluaisi lunastaa mökkikiinteistön joko luopumalla toisista osuuksista muiden hyväksi tai ostamalla osuudet. Voinko osuuksien siirtoja/luovutuksia tehdä yhtymän sisällä ilman, että joku jäsen ei tiedä tai hyväksy asiaa?

Vastaus

Isän kuoltua nykyisen yhtymän muodostavat isän kuolinpesä ja tyttäret jokainen omalla osuudellaan. Ensimmäiseksi kannattaa toimittaa isän jälkeen ositus ja perinnönjako, joilla selvennetään kunkin osakkaan tämänhetkinen omistusosuus.

Yhtymän osuuksien luovutuksia voivat osakkaat tehdä keskenään ilmoittamatta siitä muille eivätkä ne vaadi muiden osakkaiden suostumusta.

Yhteisomistuksen purkua voi vaatia tehtäväksi kuka tahansa yhtymän osakkaista. Jos sitä ei saada tapahtumaan sovinnolla, voi oikeus määrätä asiaa hoitamaan pesänjakajan. Yleensä aina kannattaa pyrkiä sovintoratkaisuun, koska riitatapauksessa kustannukset syövät hyvin nopeasti pesän arvon.

Ositukset ja pesänjakosopimukset voi laatia itse, mutta yleensä huomioon otettavia asioita on niin monia, että asiantuntijan käyttö on suositeltavaa.

Jos yhtymäosuuden luovutuksia tehdään, pitää ne tehdä maakaaren mukaisesti ja ne vaativat pääsääntöisesti kaupanvahvistajan. Kaupoista tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa oma-aloitteisesti varainsiirtovero.

Stora Enson neuvonta-asiantuntijat auttavat yhteisomistusten omistusjärjestelyissä.

Neuvonta-asiantuntijoihimme saat yhteyttä asiakaspalvelun kautta, puh 020 461 478 arkisin 7.30–16.30

Turvaa metsätilan tulevaisuus hallitulla sukupolvenvaihdoksella

Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu – tilaa maksuton asiantuntijakeskustelu.

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right
Hallintaoikeus voi olla riippakivi
Lue kirjoitus
Metsäveroilmoitus – täyttöohjeet pähkinänkuoressa
Lue kirjoitus
Huolella tehty sukupolvenvaihdos säilyttää sovun
Lue kirjoitus