fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Vastaamme tällä sivulla lukijoidemme esittämiin kysymyksiin. Vastaajana Stora Enson Salon metsäasiantuntija Ville Söderman.

Ostin juuri metsätiloja, ja niillä on sekä uudistettavia hakkuualoja että viljelemättömiä peltoja. Toimenpiteet ovat ilmeisesti ajankohtaisia?

Avohakkuissa uudistamisvelvoite on laissakin säädetty, joten istutusasiat kannattaa selvittää mahdollisimman pian. Metsäasiantuntijamme ottavat omistajan niin halutessa asian hoitoonsa, selvittävät mikä metsä paikalle kannattaa istuttaa ja tekevät tarjouksen istutustyöstä.

Peltojen metsittäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen kannalta. Tuottamattomat maapinta-alat kannattaa ehdottomasti laittaa kasvamaan puuta ja sitomaan ilmaston hiiltä. Valtio eli Metsäkeskus tukee peltojen metsitystä avokätisesti.

Mitä 76-vuotias metsänomistaja voi tehdä itse metsässään?

Vuosikatselmuksen tekeminen kannattaa tehdä joko talven jäljiltä tai syksyllä kasvukauden jälkeen, vaikka raskaamman metsänhoitotyön jättäisikin muille. Siinä kierretään katsomassa miten metsä voi. Samalla saa hyvän syyn ulkoilla omassa metsäluonnossaan.

Miten heinikkoa torjutaan uudistusaloilla ja metsitetyillä pelloilla?

Heinäys, eli heinien polkeminen tai niittäminen taimien ympäriltä on tärkeää, mutta kohtalaisen kevyttä työtä ja se sopii mainiosti kaiken ikäisille metsänomistajille. Etenkin peltojen metsityksessä tätä työtä riittää useammaksi vuodeksi, kunnes metsä sulkeutuu, eikä heinikko saa enää riittävästi valoa kasvaakseen.

Mitä jos haluan kasvattaa metsässäni myös isoja vanhoja puita?

Jokaisessa uudishakkuussa lain ja sertifikaattien edellyttämät säästöpuut voidaan koota säästöpuuryhmiksi rikastuttamaan metsäluontoa. Rehevillä mailla uusi puusukupolvi pyrkii kasvamaan vanhan puuston alle. Jossain vaiheessa isot puut varjostavat kuitenkin täystiheänä kasvatettaessa niin paljon, etteivät taimet välttämättä lähde kasvamaan.

Voinko määrätä miten paljon ja mitä puita otetaan esimerkiksi Stora Enson tekemissä harvennushakkuissa?

Vanhan ajan leimausta ei ole käytössä. Kaupanteon yhteydessä metsänomistajan toiveet toki kirjataan talteen. Aika usein pyydetään jättämään metsä suosituksia tiheämmäksi, mutta se tulee toisaalta metsän kasvussa vastaan. Metsänomistaja päättää aina, mitä hänen omaisuudellaan tehdään ja hakkuutavasta sopiminen on tärkeä osa onnistunutta puukauppaa.

Voiko harvennushakkuita olla enemmän kuin ensiharvennus ja kakkosharvennus?

Kyllä voi – esimerkiksi myös isoimpia puita poistavalla yläharvennuksella voi tehdä kolmannen kasvatushakkuun. Jos kohde on sopiva, yläharvennus kasvattaa arvokasta tukkipuukertymää. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun poistettavien valtapuiden viereen jää riittävä määrä niin sanottuja lisävaltapuita kasvamaan tukkipuuta.

Kannattaako harvennushakkuista hakea tuloja taimikoiden perustamiseen, hoitoon ja ensiharvennukseen?

Kyllä tätä voi suositella. Se muodostaa metsätilalle oman kassavirtansa, jossa osa metsätuloista käytetään metsänhoitoon tai metsäteiden kunnostuksen kaltaisiin investointeihin, jotka vähennetään kuluina puukauppojen tulosta verotuksessa. Aina töistä ja menopuolesta keskustellessamme pyrimme selvittämään, olisiko metsänomistajalla mahdollisuus saada juuri tällaista tuloa samalla kertaa toiselta palstaltaan. Metsäsuunnitelma auttaa erilaisten metsänhoitotöiden ajoittamisessa.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 4/2021

Kuva: Adobe Stock

Sekapuusto kestää muuttuvaa ilmastoa paremmin
Lue kirjoitus
Hopeasompa on suurten tunteiden näyttämö
Lue kirjoitus
Puulajien ABC: Kuusi viihtyy varjoisemmillakin kasvupaikoilla
Lue kirjoitus