
Kun ensimmäistä kertaa ymmärtää olevansa uusi metsänomistaja, ei tunne nykypäivän kaupunkilaiselle ole välttämättä se kaikkein mieluisin.
”Mitä sille metsälle pitäisi oikein tehdä?” ”Tarvitseeko minun nyt muuttua metsäalan ammattilaiseksi?” ”Mitä metsälle oikeastaan edes voi tehdä?” ”Miten saan sieltä rahaa irti?” Kysymyksiä on paljon, mutta vastaukset kysymyksiin on olemassa eikä tietoa etsivä matkallaan eksy. Alla viisi vinkkiä uudelle metsänomistajalle:
1. Luota ammattilaiseen
”Riittää, että tiedät mitä haluat metsältäsi”
Reittejä tuottavaan metsänomistamiseen on monia, mutta nopein niistä lienee ammattilaisen apu. Metsänomistamista ei opita hetkessä, mutta nykypäivän yhteiskunnassa ei onneksi tarvitsekaan, ellei välttämättä halua. Riittää, että tiedät mitä haluat metsältäsi, alan metsäammattilaiset kyllä auttavat eteenpäin. Uuden metsänomistajan ei kannata jäädä yksin kysymystensä kanssa vaan ottaa rohkeasti yhteyttä. Ammattilaiset näkevät sinulle tahtotilaasi sopivan ratkaisun.
Jos kuitenkin haluat oppia tekemään asioita itse, niin varaudu siihen, että metsätalouden ymmärtämys on monen tekijän summa. Sinun tulee ymmärtää metsäalan termistöä, metsän elinkaarta ja kasvua sekä erilaisten metsänhoitotöiden vaikutukset metsän kasvuun. Näiden lisäksi se oma metsä pitää tuntea todella hyvin, sillä ilman näitä tietoja on vaikea tietää, minkälaiset toimenpiteet ovat mahdollisia ja kannattavia omalla tilalla tuoton parantamiseksi. Tällaisen tiedon sisäistäminen ei tapahdu hetkessä. Eikä kahdessa.
2. Tutustu oman metsäsi mahdollisuuksiin ja määrittele omat tavoitteesi
Pieneltäkin metsätilalta voi kummuta mahdollisuus vaikkapa maailmanympärysmatkaa varten, joten oman pienen tilan vähättely kannattaa unohtaa heti alkuun. Ihan yhtä arvokkaita puita siellä voi olla kuin isoissakin metsissä. Eikä niiden omien tavoitteiden tarvitse aina suuntautua rahaan. Nehän voivat liittyä vaikkapa luontoon tai miksei virkistykseenkin.
Käynti omassa metsässä metsäammattilaisen kanssa voi selkeyttää monia asioita ja niiden pohjalta on helppo luoda oman metsäsi käsikirja, jota kutsutaan myös metsäsuunnitelmaksi. Se kyllä kertoo, miten saat juuri sinun näköisesi metsän.
3. Älä jää odottelemaan
”Metsän arvo se siellä kasvaa itsekseen” on ajatus, jota kannattaa harkita kaksi kertaa, sillä se ei aivan pidä paikkaansa. Metsän saavutettua hakkuukypsyyden sen kasvu hiipuu huomattavasti ja rahassa ajateltuna voit jopa hävitä, jos et tee metsällesi mitään.
Metsäammattilaisen tekemästä metsätilan tuottolaskelmasta näet laskennallisesti, paljonko ansaitset metsästä tällä hetkellä ja, paljonko voisit ansaita. Kannattaa siis tarkistaa metsäammattilaiselta, teetkö odottamisellasi jopa tappiota.
Saatat miettiä, että entäpä se puun hinta? Sehän vaihtelee ja ehkä myöhemmin saat paremman hinnan – eikö vain? Ei. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. On olemassa toisenlaisiakin puukauppatapoja. Sellaisia, jotka tuovat varmuutta kaupantekoajankohtaan sitomalla puun hinnan Metsätutkimuslaitoksen ylläpitämään ja riippumattomaan kantohintaindeksiin.
4. Tunne metsänomistajan oikeudet ja velvollisuudet
Käänny oman metsäsi puoleen
Meillä kaikilla on kaikenlaisia velvollisuuksia, mutta metsänomistajan tulee tietää ainakin metsänomistamiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Esimerkiksi metsänkäyttöilmoitukset metsäkeskukselle, uudistamishakkuiden jälkeinen uuden puusukupolven synnyn varmistaminen jne. Lisää esimerkkejä metsänomistajan oikeuksista ja velvollisuuksista löydät täältä.
Jotta uuden metsänomistajan elämä ei olisi liian helppoa, on metsänomistajan tiedettävä myös ne viranomaiset ja organisaatiot, jotka vaikuttavat välittömästi tai välillisesti metsänomistajaan. Suosittelen siis yhteydenottoa metsäammattilaiseen varmistaaksesi ajankohtaisen tiedon metsänomistajan oikeuksista ja velvollisuuksista.
5. Kenen puoleen kannattaa kääntyä?
Oman metsäsi. Aivan niin. Oman metsäsi tuntemisella luot hyvän pohjan oman metsätaloutesi hoitamista varten. Mikäli haluat apua oman metsäsi mahdollisuuksien tunnistamisessa, vaivatonta palvelua ja ammattilaisten neuvoja, niin silloin kannattaa valita oman paikkakuntasi Stora Enson metsäammattilaiset. Heidän yhteystiedot löydät täältä. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa heidän ottaa sinuun yhteyttä jättämällä yhteystietosi samaan paikkaan.