fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Kun ensimmäistä kertaa ymmärtää olevansa uusi metsänomistaja, ei tunne nykypäivän kaupunkilaiselle ole välttämättä se kaikkein mieluisin. Mitä sille metsälle pitäisi oikein tehdä? Tarvitseeko minun nyt muuttua metsäalan ammattilaiseksi? Mitä metsälle oikeastaan edes voi tehdä? Kysymyksiä on paljon, mutta vastaukset kysymyksiin on olemassa eikä tietoa etsivä matkallaan eksy. Alla viisi vinkkiä uudelle metsänomistajalle:

1. Luota ammattilaiseen

Reittejä tuottavaan metsänomistamiseen on monia, mutta nopein niistä lienee ammattilaisen apu. Metsänomistamista ei opita hetkessä, mutta nykypäivän yhteiskunnassa ei onneksi tarvitsekaan, ellei välttämättä halua. Riittää, että tiedät mitä haluat metsältäsi, alan metsäammattilaiset kyllä auttavat eteenpäin. Uuden metsänomistajan ei kannata jäädä yksin kysymystensä kanssa vaan ottaa rohkeasti yhteyttä. Ammattilaiset näkevät sinulle tahtotilaasi sopivan ratkaisun.

Jos kuitenkin haluat oppia tekemään asioita itse, niin varaudu siihen, että metsätalouden ymmärtämys on monen tekijän summa. Sinun tulee ymmärtää metsäalan termistöä, metsän elinkaarta ja kasvua sekä erilaisten metsänhoitotöiden vaikutukset metsän kasvuun. Näiden lisäksi se oma metsä pitää tuntea todella hyvin, sillä ilman näitä tietoja on vaikea tietää, minkälaiset toimenpiteet ovat mahdollisia ja kannattavia omalla tilalla tuoton parantamiseksi. Tällaisen tiedon sisäistäminen ei tapahdu hetkessä. Eikä kahdessa.

2. Tutustu oman metsäsi mahdollisuuksiin ja määrittele omat tavoitteesi

Pieneltäkin metsätilalta voi kummuta mahdollisuus vaikkapa maailmanympärysmatkaa varten, joten oman pienen tilan vähättely kannattaa unohtaa heti alkuun. Ihan yhtä arvokkaita puita siellä voi olla kuin isoillakin tiloilla. Eikä niiden omien tavoitteiden tarvitse aina suuntautua rahaan. Nehän voivat liittyä vaikkapa luontoon tai miksei virkistykseenkin. eMetsä -verkkopalvelulla voit tarkastella oman metsäsi mahdollisuuksia.

Käynti omassa metsässä metsäammattilaisen kanssa voi selkeyttää monia asioita ja niiden pohjalta on helppo luoda oman metsäsi käsikirja, jota kutsutaan myös metsäsuunnitelmaksi. Se kyllä kertoo, miten saat juuri sinun näköisesi metsän.

New call-to-action

3. Älä jää odottelemaan

”Metsän arvo se siellä kasvaa itsekseen” on ajatus, jota kannattaa harkita kaksi kertaa, sillä se ei aivan pidä paikkaansa. Metsän saavutettua hakkuukypsyyden sen kasvu hiipuu huomattavasti ja rahassa ajateltuna voit jopa hävitä, jos et tee metsällesi mitään. Myös rästiin jääneet metsänhoitotyöt aiheuttavat tappioita tulevaisuuden tuottoon.

Metsäammattilaisen tekemästä metsätilan tuottolaskelmasta näet laskennallisesti, paljonko ansaitset metsästä tällä hetkellä ja, paljonko voisit ansaita. Kannattaa siis tarkistaa metsäammattilaiselta, teetkö odottamisellasi jopa tappiota.

4. Tunne metsänomistajan oikeudet ja velvollisuudet

Meillä kaikilla on kaikenlaisia velvollisuuksia, mutta metsänomistajan tulee tietää ainakin metsänomistamiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Esimerkiksi metsänkäyttöilmoitukset metsäkeskukselle ja uudistamishakkuiden jälkeinen uuden puusukupolven synnyn varmistaminen. Stora Enson metsäasiantuntijat auttavat metsänomistamisen jokaisella askeleella, älä epäröi kysyä apua.

Metsänomistajan on myös muistettava, että metsätalous on liiketoimintaa, joka tuottaa yleensä joko voittoa tai tappiota, voitosta verottaja ottaa oman osansa. Metsäverotuksen hoitoon on kuitenkin olemassa erilaisia palveluita, kuten eMetsä -verkkopalvelu. eMetsän veropalveluosio tekee verotuksen hoidosta selvästi helpompaa.

5. Kenen puoleen kannattaa kääntyä?

Oman metsäsi. Aivan niin. Oman metsäsi tuntemisella luot hyvän pohjan oman metsätaloutesi hoitamista varten. Mikäli haluat apua oman metsäsi mahdollisuuksien tunnistamisessa, vaivatonta palvelua ja ammattilaisten neuvoja, niin silloin kannattaa valita oman paikkakuntasi Stora Enson metsäammattilaiset. Heidän yhteystietonsa löydät täältä. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa heidän ottaa sinuun yhteyttä jättämällä yhteystietosi samaan paikkaan.

Milloin on puukaupan aika?
Lue kirjoitus
10 kysymystä ennakkoraivauksesta
Lue kirjoitus
Puukaupan kulut ja maksut
Lue kirjoitus