eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Puut kasvaa metsätilalla

Uusi puukauppapalvelu kokeilussa

Stora Enso pilotoi luonnon monimuotoisuutta lisäävää puukauppapalvelua ja maksaa lisähintaa normaalia suuremmasta säästöpuiden määrästä.


Testaamme uudistushakkuilla luonnon monimuotoisuutta lisäävää puukauppapalvelua kolmen eri ostotiimimme alueella. Jos omistat metsää Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Savon tai Keski-Suomen maakunnasta ja arvostat erityisesti luonnon monimuotoisuutta, niin tutustupa uuteen palveluumme. Maksamme normaalia suuremmasta säästöpuiden määrästä koko puukaupan korjatuille puumäärille lisähintaa 0,50 euroa/m3. Esimerkiksi 600 m3 puukaupalle lisän suuruus on 300 euroa.

Pilottiin osallistuvat ostotiimimme ovat Jyväskylä, Pohjanmaa ja Mikkeli.

j

Hiilineutraali metsä

Jyväskylän tiimin ostoalueen kunnat:

Alajärvi
Alavus
Hankasalmi
Jyväskylä
Jämsä
Kannonkoski
Karstula
Keuruu
Kinnula
Kivijärvi
Konnevesi
Kuortane
Kyyjärvi
Laukaa
Multia
Muurame
Petäjävesi
Pieksämäki
Pihtipudas
Rautalampi
Saarijärvi
Soini
Suonenjoki
Tervo
Toivakka
Uurainen
Vesanto
Viitasaari
Virrat
Ähtäri
Äänekoski

Palvelussa jätetään uudistushakkuun korjuualueelle enemmän eläviä säästöpuita (20 kpl/ha) kuin mitä PEFC-sertifioinnin vaatimukset ovat (10 kpl/ha). Lisäksi hakkuualueille tehdään ns. tekopökkelöitä 10 kpl/ha. Tekopökkelö on noin 2–4 metrin korkeudelta katkaistu puu, jolla nopeutetaan lahopuun syntymistä alueelle. Tekopökkelö tehdään yleensä lehtipuusta, joka on monimuotoisuudelle arvokas, mutta taloudellisesti vähäarvoisempi kuin havupuut. Näillä toimenpiteillä uudistusalalle saadaan puustoon eri-ikäisyyttä ja lahopuuta uuden nuoren metsän sekaan. Tämä taas edistää metsäluonnon lajikirjoa.

Lehtipuupökkelöt alkavat lahota muutamassa vuodessa, jolloin kolopesijät kuten tikat ja tiaiset tekevät niihin pesäkoloja. Pökkelöissä elävät hyönteiset ovat tärkeä ravinnonlähde linnuille. Monet uhanalaiset käävät, sammalet ja hyönteiset ovat riippuvaisia lahopuusta, ja lahopuun väheneminen on yleisin metsälajien uhanalaisuuden syy.

Metsään jätetyistä elävistä säästöpuistakin tulee pikkuhiljaa lahopuuta; siksi ne ja olemassa olevat kuolleet puut tulee jättää metsään, eikä niitä korjata esim. polttopuuksi. Maahan kaaduttuaan puut toimivat aikanaan arvokkaana elinympäristönä eliölajeille, jotka elävät maalahopuussa.

Mikkelin tiimin ostoalueen kunnat:

Asikkala
Hartola
Heinola
Hirvensalmi
Joutsa
Juva
Kangasniemi
Luhanka
Mikkeli
Mäntyharju
Pertunmaa
Sysmä

Kokeilu on voimassa uusille puukaupoille 30.9.23 asti ja saatujen kokemusten perusteella kehitämme palvelua. Lisätietoa saat kokeilualueen metsäasiantuntijoiltamme >>

Tekopökkelö

Pohjanmaan tiimin ostoalueen kunnat:

Alavieska
Evijärvi
Haapajärvi
Haapavesi
Hailuoto
Halsua
Ii
Kalajoki
Kannus
Kauhava
Kempele
Kokkola
Kruunupyy
Kärsämäki
Lappajärvi
Lestijärvi
Liminka
Lumijoki
Luoto
Merijärvi
Muhos
Nivala
Oulainen
Oulu
Pedersöre
Perho
Pietarsaari
Pyhäjoki
Pyhäjärvi
Pyhäntä
Raahe
Reisjärvi
Sievi
Siikajoki
Siikalatva
Toholampi
Tyrnävä
Utajärvi
Uusikaarlepyy
Veteli
Vimpeli
Vöyri
Ylivieska