fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Joko kevään odotus alkaa käymään lähes sietämättömäksi? Kun räystäät tippuvat vettä ja maa alkaa näkyä lumen alta, viherpeukalot syyhyävät jo päästä piha- ja istutustöihin. Metsässä alkaa istutuskausi, vaan mitä jos sinne istuttaisikin taimien sijaan nauriita?

Nyt kun härkäviikot ovat takana päin ja talven selkä taittumassa, käyvät innokkaimmat kotipuutarhurit päivittäin kellareissaan ihailemassa edellisen satokauden tuotoksia. Metsänomistajilla satokausi on hieman pidempi, jollei sitten varsinaisen puutavaran ohella kerää muita metsänantimia. Sähköpostiin tuleekin jos vaikka minkälaista tarjousta ja ehdotusta, mutta metsään liittyviä ovat ainakin: pettu, yrtit, jäkälä, tryffeli, koristehavut, kuusenkerkät, pakuri, mahla, pihka ja vaikka kihokit. Osa näistä on sellaisia, joita voi kerätä vaikka vuosittain, tosin huippusesonki ei välttämättä kestä montaa viikkoa. Sitten kun kaikkia yllä lueteltuja on saatu kokeiltua, voi pohtia olisiko kuitenkin vanhassa vara parempi.

Ennen vanhaan, kun kaikki oli vielä paremmin, ei banaaneja saanut ostettua lähikaupasta. Silloin C-vitamiiniakaan ei saanut purkista, se piti saada muualta. Yhtenä ratkaisuna ongelmaan oli kaskinauriiden kasvatus. Nauriin C-vitamiinipitoisuus on yhtä korkea kuin appelsiinilla (40 mg/100 g). 

Monesta hakkuukohteestakin löytää vielä helposti vanhoja naurishautoja tai -kuoppia. Nauris kestää hyvin kylmää, etenkin haudutettuna. Sitä on voinut säilöä yksinkertaisesti maakuopassa kasvupaikan välittömässä läheisyydessä.

Nauris on varsin yksinkertainen kasvatettava, sitä voi kylvää touko-kesäkuussa ja jo parin kuukauden päästä sadon voi nostaa ylös.

Kannattaa ennen kasvatusta miettiä, kuinka iso menekki nauriilla on. Naurissato voi olla jopa 25 000 kg/ha.

Nauris on perinteinen juureskasvi

Nauris on ikivanha ja monipuolinen viljelykasvi, jota käytettiin ennen Suomessa kuin perunaa nykyään. Nauriin syrjäytti 1900-luvulla suosioon tullut peruna. Siksi naurista, kuten lanttuakin, käytetään monien suomalaisten perinneruokien valmistukseen.

Jos naurista aikoo enemmälti viljellä, kannattaa tehdä ensin pieni markkinatutkimus. Naurissato voi olla 25 000 kg/ha, ja varovainen kysely naapureilta tuotti tuloksena, että voisivat ottaa yhden tai kaksi naurista kokeeksi.  Siemeniä yllättäen saa helposti netistä tai vaikka K-Raudasta, pari kolme euroa per siemenpussi. 

Vinkki!
Kylvä esimerkiksi joka toinen viikko heinäkuun lopulle asti, niin saat tuoreita nauriita koko satokauden.

Jos avohakkuulla jättää osan hakkuutähteistä itselleen ja polttaa niitä vaikka pääsiäiskokossa, saa simuloitua kaskenpolttoa ja kaskinauriille autenttisen kasvupaikan. Siemenet voi kylvää töpeksimällä suoraan maahan tai sitten idättää ne ensin kotona taimiksi. Nopeakasvuinen nauris on kesän tuoreherkku, jota voi kylvää myös esimerkiksi joka toinen viikko heinäkuun lopulle asti, niin saat tuoreita nauriita koko satokauden.

Noki ja tuhka suojaavat nauriita tuholaisilta ja jopa villisiat kiertävät palaneen alueen.

Avohakkuulla voi osan hakkuutähteistä jättää itselleen ja polttaa niitä vaikka pääsiäiskokossa, niin saa simuloitua kaskenpolttoa ja kaskinauriille autenttisen kasvupaikan.

Pataruokaa ja taskunauriita

Nauris on varsin yksinkertainen kasvatettava, sitä voi kylvää touko-kesäkuussa ja jo parin kuukauden päästä sadon voi nostaa ylös, jotta maku säilyy pehmeänä. Suuren nauriin malto on tikkumainen ja sitkeä. Kasvuun tarvittavat ravinteetkin saadaan suoraan tuhkasta.

Nauris on kesäherkku, jota etenkin lapset mielellään syövät raakana. Nauriita voi siis syödä vaikka sellaisenaan, haudutettuna, keitettynä tai muuten vaan oman maun mukaisesti. Kokeile naurista myös retkieväänä hauduttamalla sitä nuotiossa tuhkassa.

Nykyiseen energiakriisiinkin voi valmistautua tekemällä naurislamppuja. Taskunauriin hyödyntäminen saattaa vaatia jo enemmän hienomekaniikan tuntemusta.

Kuluvalle talvelle ei uusi naurissato enää ennätä, mutta ne käyvät kellarissa, joilla sellainen mahdollisuus on. Ja ihan kohta se uusi kevät ja tuleva istutuskausi meitä kutsuu. Laitettiin maahan sitten puun tai nauriin siemeniä.

TEKSTI: Pasi Vanhatalo

Testasimme umpihangessa kulkua eri talviliikuntavälineillä

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus

Ammenna voimia metsästä vuoden jokaisena päivänä 

keyboard_arrow_rightLue kirjoitus