fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right

Verovähennyksillä on suuri merkitys metsätaloutesi kannattavuuteen. Näppärimmin täytät ja lähetät metsäveroilmoituksen eMetsä-verkkopalvelussa.

Metsänomistajan tulee lähettää metsätalouden veroilmoitus (2C-lomake) verottajalle 28.2. mennessä joko paperilomakkeella tai OmaVerossa. Stora Enson neuvonta-asiantuntija Jukka Korhosen mukaan veroilmoituksen toimittaminen on tarpeen, jos on saanut kuluvana vuonna metsätuloa, vakuutuskorvauksia tai Kemera-tukia tai ilmoitettavana on metsävähennyksiä, poistoja tai meno- ja tuhovarauksia.

Arvonlisäverovelvolliselta verottaja odottaa helmikuun loppuun mennessä myös alv-suorituksia ja alv-ilmoitusta. Vuonna 2023 maksettujen alv-maksujen yhteismäärä ilmoitetaan Veroilmoitus oma-aloitteisista veroista -lomakkeella.

– Aloita ilmoitusten valmistelu ajoissa, viimeistään helmikuun alussa. Näin aika ei lopu kesken, jos kuitteja uupuu, netti ei toimi tai huomaa tarvitsevansa asiantuntija-apua. Paperilomakkeiden postikuljetukseenkin pitää varata useita päiviä.

Muista vähentää ainakin uudistus- ja hoitokulut

Korhonen muistuttaa, että verovähennyksillä on suuri merkitys metsätalouden kannattavuuteen. Siksi kulut kannattaa ilmoittaa mahdollisimman tarkasti.

– Ilmoita veroilmoituksella kaikki metsäkulut, vaikka metsätuloja ei olisikaan. Kulut voidaan vähentää muista samana vuonna syntyneistä pääomatuloista tai niiden puuttuessa ansiotuloista, Korhonen neuvoo.

Suurimpia yhdellä kertaa vähennettäviä kulueriä ovat metsän uudistamisesta ja hoidosta syntyneet kulut. Pienempiä kuluja syntyy muun muassa metsävakuutus- ja tienhoitomaksuista, työhuonevähennyksestä sekä pienemmistä kalustohankinnoista, kuten raivaussahan hankinnasta.

Myös matkat metsätilalle ovat verovähennyskelpoisia. Vuonna 2023 verottaja on hyväksynyt henkilöauton kilometrikorvaukseksi 30 senttiä kilometriltä. Korvausta korotetaan, jos autolla vedetään peräkärryä (+ 9 snt/km) tai ajaminen tapahtuu metsäautotiellä (+ 9 snt/km).

Laskelmaa tuloista ja menoista, kuitteja, tukien maksatuspäätöksiä ja matkapäiväkirjoja ei lähetetä verottajalle. Ne tulee säilyttää kuuden vuoden ajan paperisina tai sähköisessä muodossa.

Muista tilan hankintakulujen vähennysoikeus

Hyödynnä eMetsää verokirjanpidossa ja -ilmoituksissa

Korhonen suosittelee hyödyntämään eMetsä-verkkopalvelua metsäkirjanpidon apuna.

Stora Ensolta saadut puukauppatulot ja laskut metsänhoitosopimuksista kirjautuvat automaattisesti ohjelmaan. Pääset kirjautumaan palveluun pankkitunnuksillasi osoitteessa emetsa.fi, ja voit tarkistaa tietojen oikeellisuuden sekä lisätä puuttuvat vähennykset sekä maksetut alvit.

Stora Ensolta saadut puukauppatulot ja laskut metsänhoitosopimuksista kirjautuvat automaattisesti eMetsään.

– Älypuhelimeen kannattaa ladata eMetsä Mobiili. Sillä voi kirjata ajokilometrit sekä kuvata ja tallentaa kuitit eMetsän kirjanpitoon ja arkistoon.

eMetsä siirtää verokirjanpidon tiedot automaattisesti 2C- ja arvonlisäveroilmoituslomakkeille. Lomakkeet voi lähettää eMetsästä suoraan OmaVeroon.

–Stora Enson asiantuntijoilta voi kysyä virka-aikana apua verokirjanpidon täyttämiseen ja ilmoitusten lähettämiseen eMetsän verobotti-toiminnon avulla, Korhonen vinkkaa.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 4/2021

Teksti: Tuomas I. Lehtonen

Kuva: Adobe Stock

Taimikonhoidolla tilaa metsäsi parhaille puille

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right
Metsän yhteisomistus vaatii selkeitä pelisääntöjä
Lue kirjoitus
Tähtitilin korko kipusi viiteen prosenttiin
Lue kirjoitus
Tunnista ja torju metsätuhot
Lue kirjoitus