fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Verovähennyksillä on suuri merkitys metsätaloutesi kannattavuuteen. Näppärimmin täytät ja lähetät metsäveroilmoituksen eMetsä-verkkopalvelussa.

Metsänomistajan tulee lähettää metsätalouden veroilmoitus (2C-lomake) verottajalle 28.2. mennessä joko paperilomakkeella tai OmaVerossa. Stora Enson neuvonta-asiantuntija Jukka Korhosen mukaan veroilmoituksen toimittaminen on tarpeen, jos on saanut kuluvana vuonna metsätuloa, vakuutuskorvauksia tai Kemera-tukia tai ilmoitettavana on metsävähennyksiä, poistoja tai meno- ja tuhovarauksia.

Arvonlisäverovelvolliselta verottaja odottaa helmikuun loppuun mennessä myös alv-suorituksia ja alv-ilmoitusta. Vuonna 2021 maksettujen alv-maksujen yhteismäärä ilmoitetaan Veroilmoitus oma-aloitteisista veroista -lomakkeella.

– Aloita ilmoitusten valmistelu ajoissa, viimeistään helmikuun alussa. Näin aika ei lopu kesken, jos kuitteja uupuu, netti ei toimi tai huomaa tarvitsevansa asiantuntija-apua. Paperilomakkeiden postikuljetukseenkin pitää varata useita päiviä.

Muista vähentää ainakin uudistus- ja hoitokulut

Korhonen muistuttaa, että verovähennyksillä on suuri merkitys metsätalouden kannattavuuteen. Siksi kulut kannattaa ilmoittaa mahdollisimman tarkasti.

– Ilmoita veroilmoituksella kaikki metsäkulut, vaikka metsätuloja ei olisikaan. Kulut voidaan vähentää muista samana vuonna syntyneistä pääomatuloista tai niiden puuttuessa ansiotuloista, Korhonen neuvoo.

Suurimpia yhdellä kertaa vähennettäviä kulueriä ovat metsän uudistamisesta ja hoidosta syntyneet kulut. Pienempiä kuluja syntyy muun muassa metsävakuutus- ja tienhoitomaksuista, työhuonevähennyksestä sekä pienemmistä kalustohankinnoista, kuten raivaussahan hankinnasta.

Myös matkat metsätilalle ovat verovähennyskelpoisia. Vuonna 2021 verottaja on hyväksynyt henkilöauton kilometrikorvaukseksi 25 senttiä kilometriltä. Korvausta korotetaan, jos autolla vedetään peräkärryä (+ 7 snt/km) tai ajaminen tapahtuu metsäautotiellä (+ 9 snt/km).

Laskelmaa tuloista ja menoista, kuitteja, tukien maksatuspäätöksiä ja matkapäiväkirjoja ei lähetetä verottajalle. Ne tulee säilyttää kuuden vuoden ajan paperisina tai sähköisessä muodossa.

Muista tilan hankintakulujen vähennysoikeus

Hyödynnä eMetsää verokirjanpidossa ja -ilmoituksissa

Korhonen suosittelee hyödyntämään eMetsä-verkkopalvelua metsäkirjanpidon apuna.

Stora Ensolta saadut puukauppatulot ja laskut metsänhoitosopimuksista kirjautuvat automaattisesti ohjelmaan. Pääset kirjautumaan palveluun pankkitunnuksillasi osoitteessa emetsa.fi, ja voit tarkistaa tietojen oikeellisuuden sekä lisätä puuttuvat vähennykset sekä maksetut alvit.

Stora Ensolta saadut puukauppatulot ja laskut metsänhoitosopimuksista kirjautuvat automaattisesti eMetsään.

– Älypuhelimeen kannattaa ladata eMetsä Mobiili. Sillä voi kirjata ajokilometrit sekä kuvata ja tallentaa kuitit eMetsän kirjanpitoon ja arkistoon.

eMetsä siirtää verokirjanpidon tiedot automaattisesti 2C- ja arvonlisäveroilmoituslomakkeille. Lomakkeet voi lähettää eMetsästä suoraan OmaVeroon.

–Stora Enson asiantuntijoilta voi kysyä virka-aikana apua verokirjanpidon täyttämiseen ja ilmoitusten lähettämiseen eMetsän verobotti-toiminnon avulla, Korhonen vinkkaa.

Veromuutokset 2021

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin on ilmoittauduttava, jos vuotuiset metsätulot ovat vähintään 15 000 euroa. Aiemmin alaraja oli 10 000 euroa.

Metsätalouden koneiden, rakennusten sekä ojitusten ja metsäteiden poistoraja nousi 600 euroon. Hankintamenon tai menojäännöksen jäädessä tämän alle ne voidaan poistaa kerralla. Aiemmin raja oli 200 euroa.

Katso-tunnisteet ovat poistuneet käytöstä, joten OmaVerossa yhteisomisteisten tilojen ilmoitukset edellyttävät Suomi-tunnistetta. eMetsässä ilmoittaminen onnistuu ilman tunnistetta.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 4/2021

Teksti: Tuomas I. Lehtonen

Kuva: Adobe Stock

eMetsä- Veroilmoitus muutamassa minuutissa

Siirry eMetsään
Mikä on eMetsä?
keyboard_arrow_right
Puiden kilot litroiksi entistä tarkemmin
Lue kirjoitus
Hyvä talousmetsä tehdään monimuotoisuutta vaalimalla
Lue kirjoitus
Stora Enso 150 vuotta Suomessa: pakkauskartongit ovat Stora Enson selkäranka
Lue kirjoitus