
Metsäsertifiointi osoittaa, että puu on peräisin metsästä, jossa harjoitettu metsätalous on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää. Metsätalouden harjoittamisen lisäksi otetaan siis huomioon muun muassa metsäluonnon monimuotoisuus, sekä kulttuuri- ja virkistysarvot.
Metsäsertifioinnissa ulkopuolinen taho arvioi, että vaaditut kriteerit täyttyvät. Kun asetettuja vaatimuksia noudatetaan, myönnetään sen hakijalle sertifikaatti, eli todistus. Metsäsertifiointi on siis hyvä keino osoittaa niin yritysasiakkaille kuin kuluttajille puuraaka-aineen olevan peräisin metsästä, joka tukee kestävää kehitystä. Koko maailman metsistä noin 10 prosenttia on sertifioitu.
Metsiemme sertifioinnin merkitys on tärkeä myös sen takia, että suomalaisista tuotteista suuri osa viedään maihin, joissa joiden kuluttajat eivät tiedä metsien hoidostamme, eivätkä pysty tutustumaan suomalaiseen metsätalouteen. Kuluttajat saattavat olla myös hyvin ympäristötietoisia ja sertifioinnilla voidaan osoittaa tuotteiden alkuperä sekä parantaa näin suomalaisen puun ja puutuotteiden kysyntää.
”Noin kaksi kolmasosaa maailman sertifioiduista metsistä on saanut PEFC-sertifikaatin”
Käytössä kaksi sertifiointijärjestelmää
Metsäsertifiointia valmistellaan avoimesti ja yhteistyössä monien tahojen kanssa. Sertifiointijärjestelmiä on erilaisia, Suomessa metsien sertifiointijärjestelmistä käytössä ovat PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) ja FSC (Forest Stewardship Council).
Suomen talousmetsistä noin 95 prosenttia on PEFC-sertifioituja. PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka on perustettu edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. Noin kaksi kolmasosaa maailman sertifioiduista metsistä on saanut PEFC-sertifikaatin. Kansainvälinen PEFC on hyväksynyt suomalaiseen perhemetsätalouteen kehitetyn FFCS-järjestelmän (PEFC Suomen) piiriinsä.

Kahdesta Suomessa käytössä olevasta metsäsertifiointijärjestelmästä PEFC on yleisempi. Kuvassa PEFC-merkintä, ympäristön siisteydestä muistuttava merkintä ja kierrätyskelpoisuudesta muistuttava merkintä.
Toinen Suomessa käytössä olevista metsäsertifiointijärjestelmistä on FSC*. Se on metsäsertifiointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on edistää vastuullista metsänhoitoa. FSC-tavaramerkkiä saa käyttää FSC-sertifioiduissa metsissä kasvaneista puista valmistettujen tuotteiden merkitsemiseen.
”Molemmat metsäsertifiointijärjestelmät edistävät vastuullista metsänhoitoa”
Sertifiointiin osallistuminen on vapaaehtoista. Sitä voidaan toteuttaa metsänomistajan omalla sertifikaatilla tai ryhmäsertifikaatilla. Suomessa esimerkiksi PEFC toteutetaan yleensä alueellisella ryhmäsertifioinnilla, jolloin tietyllä alueella mukaan ilmoittautuneet metsänomistajat kuuluvat samaan ryhmäsertifikaattiin. Tällöin kustannukset ovat alhaisemmat ja monimuotoisuuden turvaaminen paranee, sillä vaatimukset käsittävät laajempaa aluetta kuin vain yhtä metsätilaa.
Kun metsänomistaja tekee puukauppaa, kirjaa puun ostaja kaupan yhteydessä ylös, kuuluvatko metsät sertifioinnin piiriin. Myös koko tuotantoketju voi anoa sertifikaattia, jolloin puu voidaan jäljittää koko tuotantoketjun läpi. Kun yritykselle myönnetään alkuperäketjusertifikaatti, se voi merkitä lopputuotteet sertifikaatin tuotemerkillä. Merkki kertoo näin tuotteen sisältävän puuraaka-ainetta kestävästi hoidetusta metsästä.
*tuotemerkin käyttöoikeus nr C003140