fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Kirjaudu eMetsään 31.8. mennessä ja olet mukana Nokia XR21 -puhelimen arvonnassa! Klikkaa heti eMetsään keyboard_arrow_right
1.9.2023

Stora Enson ja Tornatorin henkilökunnasta sekä WWF:n virtavesiasiantuntijoista koostuva talkooporukka kunnosti 17.–18. elokuuta välisenä aikana Vaalimaanjoella virtavesielinympäristöä suotuisemmaksi muun muassa nahkiaisille ja taimenille. Elokuun puoliväli tarjosi loistavat puitteet pari päiväisille talkoille. Molempina päivinä vajaa parikymmentä talkoolaista pääsi tutustumaan virtavesielinympäristöjen hoitoon ja yhteiseen Metsäpurojen puolesta -virtavesiyhteistyöhön.

Ennen talkoita, tältä kohteelta oli poistettu konetyönä vaellusesteenä ollut, tarpeeton tierumpu. Itse talkoissa päästiin ennallistamaan purouomaa puuaineksella sekä avaamaan kivipatoa, josta tehtiin luonnonmukaisempi ja virtavesilajistolle esteetön. Lisäksi talkoolaiset pääsivät kunnostamaan ja kuohkeuttamaan Vaalimaanjoen pääuoman Vuorikosken luonnonsoraikkoja erittäin uhanalaisen taimenen syksyistä kutua silmällä pitäen.

”Oli hienoa päästä tekemään konkreettista työtä monimuotoisuuden parantamiseksi. WWF:n edustajan selostus lajien tarpeista auttoi hahmottamaan, miten meidänkin on metsässä toimiessa mahdollisuus tehdä valintoja, joista seuraa pitkällä aikavälillä luonnon ennallistumista ja yhä terveempää metsän kasvua. Ja tietysti hyvä seura ja vahinkopulahdus kahluusaappaissa kruunasi toimistotyöntekijän talkoopäivän!”, tiivistää Vaalimaanjoella talkoillut, Stora Enson brändijohtaja Maija Tahvanainen.

Vaalimaanjoen talkoot
Stora Enson ja Tornatorin henkilökunnasta sekä WWF:n virtavesiasiantuntijoista koostuva talkooporukka kunnosti Vaalimaanjoella virtavesielinympäristöä suotuisemmaksi muun muassa nahkiaisille ja taimenille.

Kolmen organisaation Metsäpurojen puolesta -yhteistyö alkoi toukokuussa 2022 ja jatkuu vuoden 2024 loppuun. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa suomalaisen luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla pääasiassa metsässä sijaitsevia pienvesiä. Vapaana virtaavista vesistä ovat riippuvaisia muun muassa vaelluskalat, vesihyönteiset, vesisammaleet, jokiravut ja simpukat. Virtavesien paremmasta tilasta hyötyvät myös virtavesiä reunustavat metsälajit eliöstöineen.

Alkuperäinen teksti: Tornator Oyj

Metsäluonnon monimuotoisuudelle tärkeän lahopuun määrä kasvoi Stora Enson puunkorjuutyömailla
Lue kirjoitus
Stora Enson puunhankinnassa yli 60 kesätyöpaikkaa
Lue kirjoitus
Historiaa: Metsien runsaat puuvarat houkuttivat norjalaisia Suomeen 1870-luvulla
Lue kirjoitus