fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Muista lannoitusetumme! 10 % alennus metsälannoituksesta yli 300 m3 kesäkorjuukelpoisen harvennuspuukaupan yhteydessä. Kysy lisää metsäasiantuntijaltasi! keyboard_arrow_right

Terve Metsän reseptikilpailu on ratkennut. Saimme runsaasti herkullisia reseptejä, kiitos niistä kaikille osallistujille! Valitsimme parhaista parhaat ja julkaisemme nyt palkitut leivonnaisreseptit. Samalla kerromme, millaisia metsänantimia voi käyttää leivonnassa.

Terve Metsä -lehdessä käynnistettiin viime vuoden lopulla lehden lukijoille Metsän makuja -reseptikilpailu. Kilpailussa pyydettiin lukijoilta leivonnaisreseptejä Stora Enson 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Voittajaksi valikoitui kuopiolaisen Elisa Pitkäsen raikas ja syvänmakuinen puolukka-rahkatorttu. Toisen palkinnon vei Elvi Tuoriniemi Pyhäjärveltä muropohja-lakkapiirakallaan, ja pronssia sai iisalmelaisen Annikki Jauhiaisen puolukka-piparkakku.

Kilpailuun lähetetyissä resepteissä oli hyödynnetty kekseliäästi erityisesti mustikkaa, puolukkaa ja suppilovahveroa. Lisäksi nähtiin lakkoja, karpaloita, nokkosta, siankärsämöä, horsmaa, mesiangervoa, kuusenneulasia, katajasuolaa ja kuusenkerkkäsiirappia sekä poronlihaa.

Metsä tarjoaa runsaasti myös muita antimiaan leivontaan. Leipojan kannattaa muistaa marjoista metsämansikka ja vadelma, sienistä ainakin kantarelli, herkkutatti ja rouskut, yrteistä esimerkiksi ketunleipä, saksankirveli ja karhunlaukka. Myös kerkät käyvät leivonnaisiin. Suolaisiin piirakoihin myös monipuolinen riista on mahtava kotikokin innovaation lähde.

Monipuoliset metsänantimet

Marjat ovat metsänantimista ehkä helpointa kerättävää. Marjoja voi esimerkiksi pakastaa, kuivata, hillota ja mehustaa.

Myös sieniä voi käyttää leivonnassa monessa muodossa; tuoreina, pakastettuina, kuivattuina, suolattuina ja pikkelöityinä. Yrttejä taas kannattaa kuivata, pakastaa tai vaikka pikkelöidäkin lajikkeen mukaan. Sienien ja yrttien kerääjän on oltava valppaana, jotta koriin päätyy vain syötäviä sieniä ja kasveja.

Jokamiehenoikeudet takaavat mahdollisuuden kerätä marjoja, sieniä, ruohovartisia kasveja ja maahan pudonneita oksia ilman maanomistajan lupaa. Puuvartisten kasvien, varpujen ja kerkkien keräämiseen lupa tarvitaan. Neulaset pitää puhdistaa ennen käyttöä etikkavedessä ja soodavedessä. Neulasia voi pakastaa, ja kerkkiä voi lisäksi kuivata tai vaikkapa keittää siirapiksi.

Vinkki!
Vain mielikuvitus on rajana leivottaessa metsänantimista. Hyödynnä leivonnaisissa esimerkiksi lakkoja, karpaloita, nokkosta, siankärsämöä, horsmaa, mesiangervoa, kuusenneulasia, katajaa ja kuusenkerkkäsiirappia sekä riistaa.

Ylläpidä metsän keruumahdollisuuksia

Marjojen, sienten, yrttien ja muiden luonnontuotteiden kerääminen on suomalaisille luonnollinen osa metsien käyttöä. Puustoltaan monipuoliset ja eri kehitysvaiheessa olevat metsälöt tarjoavat hyviä apajia sienestäjille ja marjanpoimijoille. Usein lajistoltaan ja satomäärältään rikkaimmat apajat ovat erilaisten kasvupaikkojen reunat eli vaihettumisalueet. Niissä yhdistyvät molempien luontotyyppien eliöstölajit sekä valoisuus, ja lämpöolot ovat suotuisat. Näillä alueilla kannattaa metsänkasvatuksessa suosia kerroksellisuutta, monen kokoisia ja ikäistä puustoa, pensaita ja varvustoa.

Esimerkiksi mustikka ja puolukka hyötyvät valoisuudesta ja lämmöstä, joita voidaan edistää harvennushakkuilla.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 1/2023

Teksti ja kuvausjärjestelyt: Sanna Maikkula 
Kuvat: Laura Riihelä

*****

Nappaa voittajareseptit talteen!

Herkulliset makeat ja suolaiset metsänmakuiset voittajareseptit löydät ohesta:

Puolukka-rahkatorttu
Puolukka-rahkatorttu on parhaiten pärjänneistä leivonnaisista ehkä vaikein tehdä, mutta lopputulos palkitsee.

Voittaja!

Puolukka-rahkatorttu

”Nautin usein leivonnaisia, joten kevensin juustotortun tuorejuuston rahkalla ja pohjan keksit kaurahiutaleilla. Metsässä vietän aikaa raivaten, marjastaen ja hiihtäen.”
– Elisa Pitkänen, Kuopio

Pohja:

  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 50 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 tl kardemummaa

Täyte:

  • 6 liivatetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 500 g rahkaa (4,5 %)
  • 1,2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,7 dl sitruunamehua

Pinta:

  • 2 liivatetta
  • 3 dl puolukoita
  • 0,6 dl sokeria
  • 0,5 dl vettä

Koristeluun:

  • puolukoita ja puolukanvarpuja

Ruokatoimittajan vinkki!
Jos haluat tortun reunasta tasaisen, pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Irrota hyytynyt kakku vuoasta liu’uttamalla veistä varovasti kakun ja vuoan reunan välissä.

Valmistusohje

Kuumenna kattilassa voi, fariinisokeri ja kardemumma. Lisää kaurahiutaleet, kun seos kuplii. Keitä minuutti koko ajan sekoittaen. Levitä seos halkaisijaltaan 23–25 cm irtopohjavuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla.

Liota täytteen liivatteita vedessä vähintään 10 minuuttia. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita siihen rahka ja sokerit. Liota liivatteet kuumaan sitruunamehuun ja sekoita nopeasti täytteeseen. Levitä täyte pohjan päälle.

Liota pinnan liivatteita vedessä vähintään 10 minuuttia. Soseuta puolukat ja lisää joukkoon sokeri. Liuota liivatteet kuumaan veteen ja sekoita nopeasti puolukka-sokeriseokseen. Levitä seos täytteen päälle.

Laita torttu hyytymään jääkaappiin vähintään 8 tunniksi. Koristele ennen tarjoilua puolukoilla ja puolukanvarvuilla.

*****

Kilpailuraati piti hyvänä oivalluksena leipäjuuston käyttöä lakkapiirakassa.

Hopeaa!

Muropohja-lakkapiirakka

”Haluan kokeilla uutta, joten laitoin lakkoja ja leipäjuustoa piirakkaan. Olen tottunut lapsesta asti keräämään marjoja ja sieniä.”
Elvi Tuoriniemi, Pyhäjärvi

Pohja:

Täyte

Koristeluun:

tomusokeria

*****

Mausteinen puolukka-piparkakku on herkullisen kostea kahvikakku.

Pronssia!

Puolukka-piparkakku

”Tämän kakun perusohje on ollut muistissa 40 vuotta. Kilpailua varten lisäsin siihen puolukkaa ja piparkakkumaustetta. Kerään mieheni kanssa marjoja.”
– Annikki Jauhiainen, Iisalmi

Pohja:

Kuorrutus:

  • 80–100 g piparkakkusuklaata
  • 2–3 rkl kuohu- tai kahvikermaa
  • 1 rkl voita

Ruokatoimittajan vinkki!
Kauniisti valuvaan kuorrutukseen riittää jo 50 g suklaata, 3 rkl kermaa ja 1 rkl voita.

Valmistusohje:

*****

Kunniamaininta!

Metsänkulkijan piirakka

”Joulukuusta katsellessani päätin, että nyt piirakassa saa olla roskia, joten laitoin sienipiirakkaan kuusenneulasia. Tein samalla tutusta ohjeesta gluteenittoman ja laktoosittoman.”
– Anne Kiuru, Riihimäki

Gluteeniton ja laktoositon

Pohja:

  • 140 g (2,25 dl) gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (tai 2 dl vehnäjauhoja)
  • 55 g (0,75 dl) hirssijauhoja (tai 1 dl ruisjauhoja)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl 15 % ruokakermaa
  • 1,25 tl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
  • 1 kananmuna (ei välttämätön)
Metsänkulkijan piirakassa käytettiin oivaltavasti kuusenneulasia.

Täyte:

  • 300 g suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 tl puhdistettuja kuusenneulasia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Ruokatoimittajan vinkki!
Voit käyttää pakastettujen tai tuoreiden suppilovahveroiden asemesta 30 g kuivattuja suppilovahveroita. Liota sieniä puoli tuntia, kaada siivilään, puristele vesi pois ja jatka reseptin mukaan.

Päällinen:

Valmistusohje:

Kuusenneulasten puhdistusohje:

Laita pienet oksat tai neulaset astiaan, jossa on viisi litraa vettä ja yksi desilitra omenaviinietikkaa. Anna liota vähintään 30 minuuttia. Huuhtele oksat tai neulaset, ja laita ne tunniksi tai pariksi veteen, johon on lisätty ripaus ruokasoodaa. Emäksinen ruokasooda neutraloi etikan ja poistaa etikan hajut. Huuhtele ja kuivaa oksat tai neulaset esimerkiksi talouspaperien välissä. Ylimääräiset neulaset voi pakastaa.

*****

Kunniamaininta!

Mustikkapullat kuusenkerkkäsiirapilla

”Ruuhkavuosina halusin nopeuttaa pullien leipomista, joten kehitin nämä mustikkapullat. Kuusenkerkkäsiirappi antaa niihin vihreiden metsien aromin.”
– Anja Pöykiö, Muhos

Ainekset:

  • 100 g voita tai margariinia
  • 2 isoa kananmunaa
  • 1,5 dl hienoa sokeria
  • 1 dl rasvatonta maitoa
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 4 tl jauhettua kardemummaa
  • 2,2 dl tuoreita tai jäisiä mustikoita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl perunajauhoa

Koristeluun:

tomusokeria ja kuusenkerkkäsiirappia

Kuusenkerkkäsiirapilla maustetuissa mustikkapullissa yhdistyvät pullien kardemummaisuus ja mustikkapiirakan ihanuus.

Valmistusohje:

Puulajien ABC: Tammi lisää metsiemme monimuotoisuutta
Lue kirjoitus
Metsätilamarkkina rauhoittuu
Lue kirjoitus
Kirje metsätilan kuolinpesälle
Lue kirjoitus