fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Sovi puukaupat 15.4.-31.5.2024 välisenä aikana ja saat 1000 €:n edun metsänhoitopalveluihin. Tutustu kampanjaan ja tee kevään paras puukauppadiili! keyboard_arrow_right

Hei kuolinpesä,

en ole kuullut sinusta pitkään aikaan, siksi päätin kirjoittaa kirjeen ja kysyä: mitä sinulle kuuluu?

Muistan kun viimeksi kävin kotipihassasi. Oli kaunis kesäpäivä, lämmin niin kuin muistoissa kesät aina tuppaavat olemaan. Kävimme vanhan isännän kanssa läpi hakkuun mittaustodistusta ja hörppäsimme onnistuneen puukaupan päätteeksi kahvit ruusukoristeisista posliinikupeista. Yhä tunnen pannukahvin aromin ja uunituoreen pullan tuoksun.

Kävimme vanhan isännän kanssa läpi mittaustodistusta ja hörppäsimme puukaupan päätteeksi kahvit

Aikaahan tästä on vierähtänyt jo vuosia, hyvänen aika, ellei vuosikymmen. Nyt samainen hakkuuala taitaa kasvaa nuorta hulppeaa metsää, oletko käynyt katsomassa? Metsänhoito oli vanhan isännän sydämen asia ja se toinen koti. Tulee ihan haikea mieli, kun muistelee yhteisiä hetkiämme. Lepää rauhassa, vanha isäntä.

Olen tuntenut pistoksen sisimmässäni, kun en ole pitänyt sinuun samalla tavalla yhteyttä niin kuin silloin ennen. Mielessäni toki olet, mutta on vain ollut vaikeaa lähestyä. Kuitenkin minusta tuntuu, että voisin auttaa sinua metsätilan asioiden hoidossa, jos vain tapaisimme. Keskusteltaisiin vaikka porukalla, minkälaista hoitoa metsäsi tarvitsee ja samalla kertoisin, miten tilanomistusta voi kuolinpesässä järjestellä.

Näin meidän kesken, kuolinpesänä tilanhoito ja päätökset voivat pidemmän päälle tuntua raskaalta, sillä kuolinpesä on ajateltu vain sellaiseksi väliaikaiseksi ratkai­suksi. Mutta älä huoli, teitä kuolinpesiä Suomen metsänomistajissa on paljon, sillä yleisimmin metsän­omistajaksi tullaan juuri kuolinpesän kautta.

Tosiaan, olen omissa työhommissani erikoistunut metsänomistuksen sukupolvenvaihdoksiin, niihin liittyviin metsätila-arvioihin ja verokiemuroihin, kauppakirjoihin ja erilaisiin sopimuksiin. Ensikuulemalta kovasti byrokratialta kuulostavia asioita, mutta lopulta ihan järkeenkäypiä ja simppeleitä paperihommia. Monituisia kertoja olen myös neuvonut kuolinpesien osakkaita omistusjärjestelyissä.

Lähes poikkeuksetta kuolinpesä lopulta puretaan. Elämä tilalla jatkuu uusin tuulin, joko suvun kesken yhtymänä tai jonkun osakkaan lunastettua tilan. Voi tilan myydä poiskin, ja nyt onkin sillä saralla myyjän markkinat.

Nyt taisin jo uppoutua liiankin syvälle omistusjärjestelyihin ja neuvomaan. Tärkeintähän näissä on ajatusten vaihto ja kuunteleminen. Ota ihmeessä yhteyttä niin jutellaan tarkemmin, vaihdetaan kuulumiset ja tutustutaan.

Ystävällisin terveisin,

Sinun neuvonta-asiantuntijasi Stora Enso

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 1/2022

Teksti: Juha Hanni

Sata vuotta tehtaan valossa
Lue kirjoitus
eMetsä tekee metsän omistamisesta helpompaa
Lue kirjoitus
Metkan tuella tuottavia talousmetsiä  
Lue kirjoitus