fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right
Nyt saat 1 €/m3 lisäedun harvennuspuukaupoille 15.10.2024 asti. Lue lisää edusta keyboard_arrow_right

Vienti alkaa metsästä

Kaikki alkaa metsästä – myös puupohjaisten tuotteiden vienti maailmalle. Stora Enso Metsän tehtävänä on puuraaka-aineen toimittaminen Stora Enson tehtaille Suomessa ja toimia näin olennaisena lenkkinä puupohjaisten tuotteiden vientiketjun alkupäässä. Merkittävimmän osan puusta hankimme kotimaasta yksityisiltä metsänomistajilta. Vuonna 2020 toimitimme puuraaka-ainetta omille Suomessa sijaitseville sellu-, kartonki- ja paperitehtaille ja sahoille noin 19 miljoonaa m3.

Vastuullista vientiä

Metsäteollisuus toimialana maamme merkittävimpiä vientialoja ja tuotannon perusta on Suomen tärkein luonnonvara, metsä. Metsäteollisuuden osuus Suomen tavaraviennin arvosta on noin yksi viidesosa ja metsäteollisuuden tuotteita vietiin 12,5 miljardilla eurolla vuonna 2019. Koska metsäteollisuus käyttää ensisijaisesti kotimaisia tuotannontekijöitä ja raaka-aineita, on metsäsektorin merkitys kansantaloudelle sitäkin suurempi. Huomionarvoista on myös tuotantolaitoksiemme suuri merkitys aluetalouteen, ne tarjoavat työtä ja toimeentuloa usein myös kasvukeskusten ulkopuolella.

Esimerkki puun matkasta tuotteeksi ja maailmalle:

Otetaan esimerkki eteläsavolaisesta päätehakkuukohteesta, jonka metsänomistaja on myynyt pystykaupalla Stora Enso Metsällä. Stora Enso Metsän paikalliset sopimusyrittäjät suorittavat puunkorjuun ja kuljetusyrittäjämme kuljettavat puuraaka-aineet asiakastehtaillemme. Tällä kertaa mäntytukit viedään Joutsenoon, Honkalahden sahallemme, kuusitukit Varkauden LVL-tehtaallemme. Kuitupuista mänty ja kuusi kuljetetaan Varkauteen, koivukuitujen päätyessä Imatran tehtaallemme.

Tällä kertaa osasta Honkalahteen toimitetuista mäntytukeista sahataan ovenkarmien ja ikkunanpuitteiden komponentteja – onhan
Stora Enson Euroopan suurin ovi- ja ikkunakomponenttien valmistaja. Osa tukeista sahataan sahatavaraksi. Sahan laaja puutavaravalikoima sisältää höyläämätöntä, höylättyä sekä lujuusluokiteltua puutavaraa. Käyttökohteita ovat muun muassa rakentaminen, puusepänteollisuus, verhoilut ja paneloinnit, kalusteet ja pakkaukset.

Imatran tehtaat on yksi maailman suurimmista kuluttajakartonkitehtaista, ja sen tuotannosta yli 90 % viedään Eurooppaan ja Kaakkois-Aasiaan.

Varkauden LVL-tehdas jalostaa järeistä kuusitukeista LVL- eli viilupuuta (Laminated Veneer Lumber). LVL:n valmistus pohjautuu sorvaukseen – järeistä tukeista sorvataan viiluja, jotka liimataan yhteen lämmön ja paineen alla. Tyypillisiä käyttökohteita näille ovat pilarit ja palkit, kattotuolit ja rakennuselementit. Sahatavarasta ja LVL:stä suurin osa laivataan maailmalle, useille eri markkina-alueille.

Mänty- ja kuusikuiduista tehdään Varkauden tehtaallamme kraftliner-kartonkia, jota käytetään aaltopahvin pinta- ja taustakerroksissa. Kraftliner-rullia toimitetaan mm. Stora Enson omille pakkaustehtaille, esimerkiksi Lahteen, jossa niitä käytetään aaltopahviarkkien valmistuksessa. Aaltopahvikoneen jälkeen suorakaiteen muotoisista aaltopahviarkeista stanssataan eli leikataan muotilla halutun kokoisia ja muotoisia pakkausaihiota. Joka työpäivä Lahden tehtaalla syntyy noin miljoona pahvilaatikkoa hyvin moninaisiin tarpeisiin. Toimiva pakkaus suojaa tuotetta kuljetuksessa, vie vähän tilaa, informoi kuluttajaa ja sisältää markkinointia sekä brändiviestintää. Pakkauksen täytyy myös olla helppo kierrättää tai hävittää. Aaltopahvipakkaus voidaan kierrättää useaan kertaan ennen kuin se hyödynnetään energiana.

Imatran tehtaat, jonka Kaukopään laitokselle esimerkki korjuukohteemme koivukuidut kuljetettiin, tuottaa erilaisia kuluttajakartonkeja. Koivukuitua käytetään mm. elintarvikekartonkien valmistukseen. Elintarvikekartongin tyypillisiä käyttökohteita ovat kylmä- ja kuumajuomakupit, pikaruoka, valmisateriat, tuoretuotteet, sekä jäätelö, maitotuotteet, kylmäketjun elintarvikkeet, pakasteet. Imatran tehtaat on yksi maailman suurimmista kuluttajakartonkitehtaista, ja sen tuotannosta yli 90 % viedään Eurooppaan ja Kaakkois-Aasiaan.