Hyvää huomenta!
Hyvä huomen kasvaa puussa. Terve metsä on monimuotoinen, ja siellä viihtyvät tintit, jänikset kuin me ihmisetkin. Se on parasta, mitä voimme jälkipolvillemme antaa. Monille metsien hoito onkin kunnia asia.
Hyvä huomen jalostuu puusta. Puusta on moneksi. Se on materiaali, josta voidaan valmistaa melkein mitä vaan – ja erityisesti korvata fossiilia raaka-aineita.
Metsän monimuotoisuus
”Minun metsässäni kasvaa puita, marjoja ja sieniä, siellä viihtyvät meikäläinen, tintit ja jänikset. Siksi hoidan metsiäni, kuten vanhempani tekivät, luontoa arvostaen. Terve metsä on parasta, mitä voin itselleni ja jälkikasvulleni antaa.”
Monimuotoinen metsä on sekä luonnon että metsänomistajan etu. Se on lajirikas niin eläin- kuin kasvikannaltaan. Se on monen metsän elävän koti, ja ilahduttaa sekä yllättää metsässä kulkijaa.
Metsänhoitoon ja -uudistamiseen liittyy monenlaisia valintoja, joilla metsänomistaja voi tukea metsän monimuotoisuutta. Esimerkiksi metsikön puulajikoostumus, sekä uudistamisen yhteydessä metsään jätetyt lahopuut, säästöpuuryhmät ja tiheiköt ylläpitävät metsän monimuotoisuutta. Lajistoltaan monimuotoinen metsä on terve ja kestävä.
Riistaeläimet viihtyvät tiheiköissä, joita on suositeltavaa esimerkiksi taimikonhoidossa ja harvennushakkuissa jättää luonnontilaisiksi sopivassa määrin. Taimikonhoidon yhteydessä kuusen ja männyn taimikkoon on hyvä jättää kasvamaan myös lehtipuita, erityisesti haapaa, raitaa ja jaloja lehtipuita. Säästöpuuryhmät tarjoavat kolopesijöille ja lahopuussa eläville tai ruokaileville lajeille hyvät elinolot. Hyvässä metsätaloudessa otetaan huomioon myös vesiensuojelu, sekä pyritään lisäämään monimuotoisuutta myös hakkuualueiden ja säästöpuuryhmien kulotuksella.
Myös metsälaki velvoittaa metsänomistajaa huolehtimaan metsänsä monimuotoisuudesta.
Tutustu aiheeseen lisää:
Kesän metsänhoitoaskareet
Metsänomistajan kesän muistilista
– Kesäkorjuukelpoiset harvennuspuukaupat
– Taimikonhoitotyöt
– Metsänviljely
Harvennushakkuut ja taimikonhoito ovat tärkeä osa vastuullista metsäomaisuuden hoitoa. Metsä kasvaa ja tuottaa kun siitä huolehditaan, luontoa ja ilmastoa unohtamatta.
Parhaan tuoton metsätilaltaan saa, kun hoitaa metsää silloin, kun metsän kasvu sitä tarvitsee. Uudistamis- ja taimikkovaiheet ovat metsänkasvatuksen kannalta kaikkein ratkaisevimmat. Niissä tehdyt valinnat määrittävät pitkälti sen, millaiseksi metsikön on mahdollista kehittyä.
Metsälaki velvoittaa, että uudistamishakkuun jälkeen metsä täytyy uudistaa. Uudistushakkuun jälkeen metsänuudistamistyöt alkavat maanmuokkauksella, joka turvaa taimikon tulevaisuuden.
Uutta metsää voidaan istuttaa taimista, kylvämällä tai luontaisella uudistamisella. Tiesitkö, jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan 4 uutta ja luontaisesti syntyneet vielä päälle?
Myöhemmin taimikonhoidolla teet tilaa metsäsi parhaille puille kasvaa. Metsänhoitotyönä taimikonhoito jakautuu varhaisperkaukseen ja varsinaiseen taimikonhoitotyöhön.
Pidämme puistasi hyvän huolen! Jokainen toimenpide suoritetaan metsässäsi ympäristöä kunnioittaen. Tärkeintä meille on, että tyytyväinen metsänomistaja nauttii elämästä ja metsän tuotoista.
Puusta tehtyä
Puu on materiaali, josta voi valmistaa melkein mitä vaan. Puukuidusta valmistetaan esimerkiksi tekstiilejä, sellofaania, maitopurkkeja ja makkarankuoria. Tiesitkö, että Stora Enso tekee joka kolmannen nestekartonkipakkauksen maailmassa? Puusta tietenkin!
Tutustu puukuitujen kiehtoviin mahdollisuuksiin! Mitä sinun puistasi tehtäisiin?
Puuta osataan hyödyntää entistä monipuolisemmin. Kaikki mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna tehdä puusta.
Stora Enson biokomposiittia valmistettaessa hyödynnetään puunjalostuksen sivuvirtoja, mm. sahateollisuudessa syntyvää sahanpurua. Biokomposiittia voi materiaalina hyödyntää muovin tavoin. Orthex valmistaa DuraSense™ by Stora Enso -biokomposiiteista keittiövälineitä, ja Sulapac on kehittänyt yhteistyössä Stora Enson kanssa muovin tavoin käytettävän, kierrätettävän, mikromuovittoman ja meressä biohajoavan biokomposiittimateriaalin, josta voidaan valmistaa esimerkiksi korkkeja ja pillejä.
Ligniini, puun koossa pitävä sidosaine, soveltuu vaihtoehdoksi liimojen ja maalien valmistajille.
Sillä voidaan korvata öljypohjaisia sidosaineita, ja tulevaisuudessa sillä voidaan korvata hiilikuidun raaka-ainetta, joten se taipuu jopa tuulimyllyihin ja lentokoneisiin. Lineo by Stora Enso -lingiiniä valmistetaan Stora Enson Sunilan tehtaalla Kotkassa.
Koivusta valmistetusta, Pure by Stora Enso -liukosellosta voidaan valmistaa tekstiilejä. Muistatko vielä, kuinka rouva Jenni Haukiolla oli liukosellusta tehty iltapuku itsenäisyyspäivän vastaanotolla? Yhteen iltapukuun tarvittava materiaali saadaan 75 senttiä pitkästä, 15 senttiä halkaisijaltaan olevasta koivupöllistä. Stora Enson Enocellin tehtaalla on parhaillaan käynnissä investointi, jonka jälkeen koko tehdas tuottaa liukosellua.