Pelottaako tuntematon

Koko perheen metsäpäivä

Metsissä käytettävät koneet ja tehtävät toimenpiteet ovat monille metsänomistajille vain sanahelinää. Ei ole käsitystä ja mielikuvaa siitä, mitä todella tehdään ja miltä metsässä toimien jälkeen näyttää. Tämä voi olla pelottavaakin. On vaikea paneutua itselle vieraisiin asioihin, mutta kuitenkin omaa metsää haluttaisiin hoitaa hyvin. Onneksi löytyy keinoja tuntemattoman tutummaksi tekemiseen.

Olen syntynyt ja asunut taaperovuodet Etelä-Suomessa lähellä merta. Rattaissa istuessani kuulemma havainnoin ympäristöä aktiivisesti ja laulelin näkemistäni asioista, vaikkapa näin toukokuussa valkovuokoista. Koko sen ajan, minkä elostani hyvin muistan, olen kuitenkin asunut Itä-Suomessa ja järvimaisemissa. Nyt taas meren lähellä asuessani olen huomannut, että meri on kyllä poikkeuksellisen kotoisan oloinen näin sisämaan asukille. Ja laajat valkovuokkokasvustot näyttävät erityisen kauniilta. Ehkäpä lapsuudesta on jäänyt muistiin nähtyjä ja koettuja asioita.

”metsänomistuskin taitaa olla ainakin alkumetreillä kiinnostava, mutta myös vähän pelottava asia”

Hiljan uusien metsänomistajien maastopäivässämme tuli mieleeni, että metsänomistuskin taitaa olla ainakin alkumetreillä kiinnostava, mutta myös vähän pelottava asia. Uusien asioiden kohtaamisessa on todella tärkeää päästä niiden lähelle ja nähdä omin silmin. Saimme maastopäivästä palautetta, että sen paras anti oli nimenomaan päästä näkemään luonnossa aiemmin ehkäpä vain lehdistä tai kirjoista luettuja metsänhoidon perusasioita.

Harvennusta tarvitseva taimikko ja puusto, muokkausten ja taimenistutustyön periaatteet sekä sahan huolto ovat paljon paremmin ymmärrettävissä nähtyinä kuin vain luettujen tai kuultujen ohjeiden perusteella.
Kun oman metsätilan hoito- ja hakkuutarpeita on tarve kartoittaa, maastokäynti ostajamme kanssa olisi varmasti hyvä kokemus. Järjestämme myös ympäri Suomen erilaisia tilaisuuksia, joissa metsänomistajilla on mahdollisuus nähdä metsiin liittyvää työtä ja välineitä sekä keskustella ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi Stora Enson Koko perheen metsäpäivä on tällainen tilaisuus.

On luonnollista, että kasvu- ja elinympäristömme vaikuttavat metsäsuhteeseemme. Toisille piirtyy erilaiset metsät ja niiden kasvuvaiheet verkkokalvolle lapsuuden muistojen kautta, toisilla ei ole juurikaan tietoa metsänhoidosta. Kaikki metsänomistajat pystyvät kuitenkin hoitamaan metsiään hyvin. Tietolähteitä on runsaasti. Vilkaise esimerkiksi Metsä TV:n napakoita videonpätkiä.

Auta metsääsi menestymään ja ota yhteyttä. Metsän tuottamiin etuihin vain sinä voit vaikuttaa.
09 8860 2023 Tai täytä lomake ja metsäsi yhteyshenkilö ottaa yhteyttä.
Katja Turunen

Katja Turunen

Asiakkuuspäällikkö
Olen pääkaupunkiseudulle "junan tuoma" pohjoiskarjalainen metsänhoitaja. Stora Ensossa tieni on käynyt tiimin korjuu- ja kuljetustehtävien, hankinta-alueen metsäenergiaesimiehen ja Helsingin metsäpalvelupisteen markkinointiesimiehen kautta asiakkuuspäälliköksi.
Katja Turunen
Katja Turunen

Kirjoitukset Katja Turunen (katso kaikki)